Iedereenkentweldeaardbei.Eenwinterhardezelfbestuivendevasteplantdiebloeitmetwitte(bijuitzonderingrozetotrode)bloemenvanafapriltotweloktober,afhankelijkvande soortenras.Devruchtenzijnrood,bijuitzonderingoranjeroodofzelfswitenrijpenvanafmei.Erzijnwel20soortenen200rassenbekend.Deaardbeiiseenschijnvrucht,dekleine pitjes aan de buitenkant zijn de eigenlijke vruchtjes.With permission of World Crops Database - With permission of World Crops DatabaseDeBosaardbei(Fragariavesca)komtinNederlandinZuid-LimburgenhetDuingebied.Debosaardbeimaaktgeenuitlopersenmoetdusvermeerderdwordendoorzaaien.De bosaardbei bloeit met witte bloemen. De vruchten van de bosaardbei blijven klein, maar als je ze voldoende laat rijpen aan de plant zijn ze heerlijk zoet. Von Jörg Hempel, CC BY-SA 3.0 de, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=41218044 - Von I, KENPEI, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3944806 - Von Kuebi = Armin Kübelbeck - Eigenes Werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4255443Let op: er is een soortgelijke plant met gele bloemen die je vaak aantreft in tuinen. Dit is echter de smakeloze en dus niet-eetbare schijnaardbei (Potentilla indica).Von Wouter Hagens - Eigenes Werk, Gemeinfrei, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2199867 - Von H. Zell - Eigenes Werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=10936678 - Von böhringer friedrich - Eigenes Werk, CC BY-SA 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2402268Dan is er ook nog de grote bosaardbei (Fragaria moschata). Deze komt sporadisch in de natuur voor en is voor de teelt niet belangrijk.Von Dendrofil - moje foto, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=15739779 - Von breki74 from Maribor, Slovenia - Fragaria moschataUploaded by Sporti, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=31351375 - Von Dendrofil - moje foto, Gemeinfrei, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=15739855OpkwekenJekuntaardbeienookinpotplantenbijv.vooropeenbalkon.Hangende(=rankende)aardbeienkunnengoedgekweektwordenineengootop1tot1½meterhoogte.Planteninpotof een goot hebben natuurlijk wel meer aandacht voor bewatering en bemesting nodig dan planten in de volle grond. Vermeerdering door het planten van de afleggers of zaaien. Bosaardbeien kunnen alleen gezaaid worden.Rassen:Eenmalig dragend (knop vorming in het najaar, oogst in juni / juli)•‘Bogota’ grote opbrengst, laat, goede smaak•‘Brombach’ vroeg, bijzondere kersachtige smaak, zeer donkere kleur•‘Cambridge Vigour’ goede opbrengst, uitstekende smaak•‘Darselect’ vroeg, zeer goede smaak•‘Deuts Evern’ vroeg, goede smaak•‘Elsanta’ minder geschikt voor de hobbytuinder vanwege ziektegevoeligheid•‘Elvira’ vroeg •‘Florence’ zeer hoge opbrengst, laat, goede smaak weinig gevoelig voor ziektes•‘Frau Mieze Schindler geringe opbrengst, vroeg maar bijzondere, framboosachtige smaak•‘Gorella’ goede opbrengst, vroeg•‘Grandee’ zeer grote opbrengst’, middel vroeg, matige smaak•'Karina' zeer vroeg, maar lage opbrengst •‘Korona’ hoge opbrengst, middel vroeg heerlijk zoet en weinig gevoelig voor ziektes•‘Lambada’ redelijke opbrengst, vroeg, zeer goed van smaak maar gevoelig voor ziektes•‘Macherauchs Frühernte vroeg, gevoelig voor ziekte•‘Perle de Prague’ middel vroeg, goede smaak, kiwi-achtig•'Pine-Berry' vroeg, goede, ananas achtige smaak, witte vruchten•‘Redgauntlet’ grote opbrengst, middel vroeg redelijke smaak•‘Selva’ laat, goede smaak•‘Senga Sengana’ vroeg goede opbrengst•‘Sonata ‘ goede opbrengst, uitstekende smaak, gevoelig voor ziektes•‘Tago’ grote opbrengst, laat, goede smaak•‘Talisman’ laat goede smaak•‘Tamella’ grote opbrengst, middel vroeg, matige smaakDoordragend:•'Ava' goede smaak, telen onder glas•'Elianny' goede smaak, niet gevoelig voor ziekten•‘Eve’s delight’ goede smaak, telen onder glas, kan in een pot, laat voor een doordrager•‘Evie 2’ voor volle grond en pot •'Everest' hoge opbrengst, voor volle grond en pot•'Everglade' vroeg rijpend•'Evita' hoge opbrengst•‘Karan’ zeer geschikt voor potten en goten •'Koning Kim'•‘Malling pearl’ goede smaak, voor de volle grond•‘Mrak’ zeer geschikt voor potten en goten •‘Ostara’ een doordragend ras geeft vruchten van juni tot de vorst, goede smaak•‘Rapella’ voor de volle grond, goede smaak •‘Mara des bois’ bosaardbei, geschikt voor verwildering in de tuin
Snoeien
Snoeienisnietnodig.Hetiswelaanbevelenswaardigna1tot3jaardeplantentevervangenomdatzedanmindervruchtengaangeven.Bijdoordragendeaardbeienkan vruchtdunning worden toegepast: per bloemtros slechts 2 vruchten tegelijkertijd laten ontwikkelen.
Oogsten
Aardbeien worden met de hand geplukt en je kunt ze 1 dag bewaren, in de koelkast nog enkele dagen langer. Je kunt ze ook invriezen, maar dan gaat de structuur verloren.
Gebruik
Aardbeienzijnvershetlekkerst.Hetisnietnodigomaardbeientewassen.Verwijderdekroontjesenklaarbenje. Aardbeienwordengebruiktinyoghurtopeenbeschuitjeinshakesen smoothies,opgebaketc.Zekunnenookwordenverwekttotjam,gelei,siroopenpuree,aldanniettezamenmetandere‘bosvruchten’.Watminderbekendetoepassingenvan aardbeien:•in salades met ijsbergsla, nootjes, geitenkaas en een dressing van balsamicoazijn; •kort roerbakken in een klein beetje olie en bestrooien met peper;• aan een satéprikker dopen in gesmolten chocolade.•de kleine maar zeer zoete bosaardbeien lenen zich vooral culinaire hoogstandjes!
PARI-DAEZADe Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof
Iedereenkentweldeaardbei.Eenwinterhardezelfbestuivende vasteplantdiebloeitmetwitte(bijuitzonderingrozetotrode) bloemenvanafapriltotweloktober,afhankelijkvandesoorten ras.Devruchtenzijnrood,bijuitzonderingoranjeroodofzelfswit enrijpenvanafmei.Erzijnwel20soortenen200rassenbekend. Deaardbeiiseenschijnvrucht,dekleinepitjesaandebuitenkant zijn de eigenlijke vruchtjes.With permission of World Crops Database - With permission of World Crops DatabaseDeBosaardbei(Fragariavesca)komtinNederlandinZuid-LimburgenhetDuingebied.Debosaardbeimaaktgeenuitlopers enmoetdusvermeerderdwordendoorzaaien.Debosaardbei bloeitmetwittebloemen.Devruchtenvandebosaardbeiblijven klein,maaralsjezevoldoendelaatrijpenaandeplantzijnze heerlijk zoet. Von Jörg Hempel, CC BY-SA 3.0 de, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=41218044 - Von I, KENPEI, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3944806 - Von Kuebi = Armin Kübelbeck - Eigenes Werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4255443Letop:eriseensoortgelijkeplantmetgelebloemendiejevaak aantreftintuinen.Ditisechterdesmakelozeendusniet-eetbare schijnaardbei (Potentilla indica).Von Wouter Hagens - Eigenes Werk, Gemeinfrei, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2199867 - Von H. Zell - Eigenes Werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=10936678 - Von böhringer friedrich - Eigenes Werk, CC BY-SA 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2402268Daniserooknogdegrotebosaardbei(Fragariamoschata).Deze komtsporadischindenatuurvoorenisvoordeteeltniet belangrijk.Von Dendrofil - moje foto, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=15739779 - Von breki74 from Maribor, Slovenia - Fragaria moschataUploaded by Sporti, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=31351375 - Von Dendrofil - moje foto, Gemeinfrei, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=15739855OpkwekenJekuntaardbeienookinpotplantenbijv.vooropeenbalkon. Hangende(=rankende)aardbeienkunnengoedgekweektworden ineengootop1tot1½meterhoogte.Planteninpotofeengoot hebbennatuurlijkwelmeeraandachtvoorbewateringen bemesting nodig dan planten in de volle grond. Vermeerderingdoorhetplantenvandeafleggersofzaaien. Bosaardbeien kunnen alleen gezaaid worden.Rassen:Eenmalig dragend (knop vorming in het najaar, oogst in juni / juli)•‘Bogota’ grote opbrengst, laat, goede smaak•‘Brombach’vroeg,bijzonderekersachtigesmaak,zeer donkere kleur•‘Cambridge Vigour’ goede opbrengst, uitstekende smaak•‘Darselect’ vroeg, zeer goede smaak•‘Deuts Evern’ vroeg, goede smaak•‘Elsanta’mindergeschiktvoordehobbytuindervanwege ziektegevoeligheid•‘Elvira’ vroeg •‘Florence’zeerhogeopbrengst,laat,goedesmaakweinig gevoelig voor ziektes•‘FrauMiezeSchindlergeringeopbrengst,vroegmaar bijzondere, framboosachtige smaak•‘Gorella’ goede opbrengst, vroeg•‘Grandee’zeergroteopbrengst’,middelvroeg,matige smaak•'Karina' zeer vroeg, maar lage opbrengst •‘Korona’hogeopbrengst,middelvroegheerlijkzoeten weinig gevoelig voor ziektes•‘Lambada’redelijkeopbrengst,vroeg,zeergoedvansmaak maar gevoelig voor ziektes•‘Macherauchs Frühernte vroeg, gevoelig voor ziekte•‘Perle de Prague’ middel vroeg, goede smaak, kiwi-achtig•'Pine-Berry'vroeg,goede,ananasachtigesmaak,witte vruchten•‘Redgauntlet’ grote opbrengst, middel vroeg redelijke smaak•‘Selva’ laat, goede smaak•‘Senga Sengana’ vroeg goede opbrengst•‘Sonata‘goedeopbrengst,uitstekendesmaak,gevoeligvoor ziektes•‘Tago’ grote opbrengst, laat, goede smaak•‘Talisman’ laat goede smaak•‘Tamella’ grote opbrengst, middel vroeg, matige smaakDoordragend:•'Ava' goede smaak, telen onder glas•'Elianny' goede smaak, niet gevoelig voor ziekten•‘Eve’sdelight’goedesmaak,telenonderglas,kanineenpot, laat voor een doordrager•‘Evie 2’ voor volle grond en pot •'Everest' hoge opbrengst, voor volle grond en pot•'Everglade' vroeg rijpend•'Evita' hoge opbrengst•‘Karan’ zeer geschikt voor potten en goten •'Koning Kim'•‘Malling pearl’ goede smaak, voor de volle grond•‘Mrak’ zeer geschikt voor potten en goten •‘Ostara’eendoordragendrasgeeftvruchtenvanjunitotde vorst, goede smaak•‘Rapella’ voor de volle grond, goede smaak •‘Maradesbois’bosaardbei,geschiktvoorverwilderinginde tuin
Aardbeienwordenmetdehandgepluktenjekuntze1dag bewaren,indekoelkastnogenkeledagenlanger.Jekuntzeook invriezen, maar dan gaat de structuur verloren.
Gebruik
Aardbeienzijnvershetlekkerst.Hetisnietnodigomaardbeiente wassen.Verwijderdekroontjesenklaarbenje.Aardbeienworden gebruiktinyoghurtopeenbeschuitjeinshakesensmoothies,op gebaketc.Zekunnenookwordenverwekttotjam,gelei,siroopen puree,aldanniettezamenmetandere‘bosvruchten’.Watminder bekende toepassingen van aardbeien:•insaladesmetijsbergsla,nootjes,geitenkaaseneendressing van balsamicoazijn; •kortroerbakkenineenkleinbeetjeolieenbestrooienmet peper;• aan een satéprikker dopen in gesmolten chocolade.•dekleinemaarzeerzoetebosaardbeienlenenzichvooral culinaire hoogstandjes!